ASIGURARI MEDICALE BELGIA

ASIGURARI MEDICALE BELGIA

10.28.2020 | {{selectedRegion.Name}} | {{selectedCategory.Name}}

Belgia, una dintre cele mai mici tari europene, detine unui dintre cele mai bune sisteme de sanatate din Europa, clasificandu-se astfel in primele 10 tari europene cu cele mai bune asistente si servicii medicale din ultimii ani.

Belgia cheltuie, de asemenea, o mare parte din PIB-ul sau pentru asistenta medicala si doar 2,4% din populatie a raportat un comentariu nesatisfacator la nivelul ingrijirii medicale.


Asigurarea de sanatate este obligatorie in Belgia si oricine locuieste si lucrează in Belgia are acces la acoperirea de baza, oferită de asistenta medicala publica a tării.


Asistenta medicala publica primeste finantare atat din asigurarile de sanatate private, cat si din contributiile de asigurari sociale, care provin din salariile oamenilor si se indreapta catre stat. Acesta este motivul pentru care, atunci cand cineva este bolnav si are nevoie de un medic, trebuie sa plătească taxa medicala dupa programarea la medic, dar va primi o rambursare pentru majoritatea cheltuielilor aferente.


In timp ce toti rezidentii au dreptul la un anumit nivel de acoperire de asigurare, exista si o optiune de a primi asistenta medicală privata suplimentara, daca pacientul este dispus sa acopere costul suplimentar.


In Belgia, trebuie sa va inregistrati cu o mutualitate. Aceasta afiliere obligatorie va permite sa beneficiati de asigurari obligatorii de sanatate si invaliditate. Aveti de ales intre diferite mutualitati:


  • Mutualitatea crestina
  • Mutualitate liberala
  • Mutualitate libera
  • Mutualitate neutra
  • Mutualitate socialista


Fondul de asigurare auxiliara pentru boala si invaliditate (CAAMI) este o institutie publica de securitate sociala care, in cadrul asigurarilor obligatorii, indeplinește aceeasi functie ca si societatile mutuale.

Dacă sunteti agent legal al SNCB, va puteti alatura Fondului de asistenta medicala al Companiei Nationale a Cailor Ferate Belgiene (SNCB).


De-a lungul vietii, poti oricand sa te confrunti cu evenimente pentru care poti apela la fondul tau mutual de sanatate:


  • Sarcina
  • Boala
  • Spitalizare
  • Incapacitate de muncă
  • Moarte



Puteti compara diferite mutualitati din domeniul sanatatii belgiene pentru a face cea mai buna alegere. Companiile care ofera asigurari internationale de sanatate pentru expatriati sunt urmatoarele:


Allianz Care

Cigna Global

Globality Health

Partena


Cine este acoperit de asigurarea publica de sanatate in Belgia?


1) Angajatii si lucratorii independenți: la inceperea muncii in Belgia, toti cetatenii straini trebuie sa adere la sistemul de asigurari de sanatate de stat sau sa prezinte dovezi ale asigurarii private. Aceleasi reguli se aplica si lucratorilor independenti din Belgia.


2) Sotii si copiii: angajatii cu asigurare de sanatate belgiana primesc in mod automat acoperire pentru copiii cu varsta de pana la 18 ani si sotii acestora aflati in intretinere (daca acestia nu detin deja propriile lor asigurari de sanatate).


3) Studenti: studentii din UE beneficiaza de acoperire medicala prin sistemul de asigurari de sanatate de stat din tara lor de origine. Studentii din afara UE ar trebui sa verifice daca tara lor are un acord cu Belgia. Cei care nu se califica pentru acoperire trebuie sa isi cumpere propria lor asigurare de sanatate.



Mai multe informatii despre sistemul de sanatate belgian aici: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1102&langId=en&intPageId=4416


Cardul european de asigurari de sanatate: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=en



Search

Belgium
Healthcare Guides


{{guide.Title}}
{{CutText(guide.Description)}} ...
No other results for this category!